EDIB D

Napisao na 06/08/2018

Nastavljamo sa predstavljanjem naših prvotimaca, koji će nas sigurno držati maksimalno rasplesanim tokom čitave noći.

Edib D je rođen početkom 80-ih godina 20. stoljeća u Travniku, Bosna i Hercegovina. Od najmlađih dana muzika postaje njegova svojevrsna opsesija, a krajem 90-ih se upoznaje sa tada popularnim elektronskim žanrovima Ubrzo house i techno postaju glavnim izborom muzike koju sluša, te počinje aktivno da istražuje scenu, posjećujući nastupe poznatih, ali i manje poznatih DJ-eva u zemlji i regionu.

2004. godine sa prijateljem Sanjinom Ferušićem dolazi na ideju da se okuša u miksanju muzike. Kao i svi pravi entuzijasti i avanturisti, na početku su od opreme imali PC, Traktor, tastaturu i miš, a dane su neumorno provodili u vježbanju i savladavanju tehnike. Nakon što su ponešto naučili, formiraju „Underground Railroad DJs“ i počinju sa prvim nastupima.

U godinama koje su uslijedile Edib D nastavlja s aktivnim bavljenjem muzikom, a 2009. godine formira DJ triling „Šivini Drugari“, koji su sa njim činili Nazzif i HigheR. Prekretnicu doživljava 2014. godine kada počinje da nastupa u sarajevskom klubu „Pussy Galore“. Vrlo brzo postaje stalni član DJ postave koja je nastupala u ovom poznatom klubu, a njegovi nastupi postaju sve popularniji i posjećeniji.

Nakon zatvaranja kluba 2015. godine, management „Pussy Galorea“ otvara, sada već kultni, klub „Silver & Smoke“, u kojem postaje resident. Pokreće dvije klupske noći: „Moovin’ & Groovin'“ i „Extravaganza Nights“, na kojima je ugostio brojne DJ-eve. Pored toga, nastupa i sa velikim zvijezdama koje gostuju u Silveru kao što su: Petar Dundov, YokoO, Patrice Baumel, Traumer, Quivver, Cid Inc, The Third Son, Eelke Kleijn, Chicola, Ray Okpara, Habischman, Dmitry Molosh, Javier Portilla . Pored nastupa u Silveru, prisutan je u klubovima i na festivalima širom BiH, a festivalske bine dijelio je sa imenima poput Dubfire, Carlo Lio, Alberto Ruiz, Paolo Barbato, Malden Tomić, Siniša Tamamović itd…

U toku 2017. godine zajedno sa prijateljem Fornivom ulazi u produkcijske vode. Uspješno sarađuju i brzo potpisuju ugovor za izdavanje prvih traka, koje je bilo planirano za 2018. godinu.
Krajem 2017. godine sa grupom prijatelja formira udruženje dance.more.sleep.later, koje za cilj ima predstavljanje kvalitetnih imena iz svijeta elektronske muzike. Prvi gost im je bio izraelski DJ i producent Chicola, čiji nastup je prošao fantastično. Za prva 3 mjeseca 2018. bookiraju nastupe Dmitry Molosha, Ray Okpare, Petra Dundova i Habischmana.
Zazire od svrstavanja muzike u žanrove i podžanrove i mrzi pitanje koju vrstu muzike sluša i pušta. Pušta sve od housea do techna, a što mu se uklapa u ideju i viziju seta. Voli energičnu, plesnu muziku, sa puno groovea. Obožava duge setove, u kojima, kombinacijama različitih muzičkih pravaca, nastoji da publici ispriča priču.

U budućnosti želi nastaviti „pomjerati“ publiku kad god mu se pruži prilika, ali i raditi na daljnjem razvoju BiH elektronske scene.


Komentari
Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


NN RADIO

NN is the answer

Current track
TITLE
ARTIST

Background