Harido Benz


Harido Benz shows

Haris Voloder aka Harido Benz se još od malih nogu susreće sa techno muzikom. U Njemačkoj, gdje je proveo duži niz godina, upoznaje se sa istinskim technom sa kojim ga je upoznala njegova tetka, inače ljubiteljica dobre muzike te posjetilac čuvenih festivala poput Loveparade 94’ i Mayday. Krajem devedestih godina se vraća u rodno Sarajevo, gdje uz pomoć savremene tehnologije i interneta počinje otkrivati sve čari techna i njegovih podžanrova. Hard techno i acid techno su ipak bili ti kojima je Haris posvetio najviše pažnje i zanimanja, te ih prostudirao do najsitnijih detalja. Sa petnaest godina dobiva prvu miksetu kao poklon od starijeg rođaka, koji je u to vrijeme puštao muziku po gradskim diskotekama i klubovima.

Sa sedamnaest godina počinje praviti male privatne partije za svoju raju, ali ubrzo shvata da masa u stvari voli slušati dosta komercijalnije zvukove, a ne pravi techno. Ubrzo nakon toga upoznaje DJ Keon-a, te sa njim počinje praviti partije za ljubitelje techna, ali svakako i za svoju dušu. Zbog svima poznate situacije oko pronalaženja posla u našoj državi, Haris u svojim dvadesetim odlučuje  raditi u Beču. Tu je imao priliku uživati u pravim čarima bečkog techno undergrounda. Dvije godine poslije, vraća se u rodni grad i susreće se sa NN Nights ekipom. Ponovo trese zvučnike na maksimum te je u međuvremenu pokrenut online  „NN Radio“ na kojem svake subote od 19 do 00:00 pušta svoju muziku. U njegovim setovima se mogu čuti čarobni taktovi traka iz 90-ih, 2000-ih i svakako najnovije trakice kidalice mudro iskombinovane koje čine Harisovu definiciju čistokrvnog techna.

Neki od uzora su mu Emmanuel Top kojem trake znaju da traju i po 15 minuta koje su čiste acid simfonije i sinonim pravog techna (Emmanuel Top – Turkish Bazaar) , Sven Väth i Jeff Mills sa svojim ležernim stilom miksanja nemogućeg, Dave Clarke zbog njegove oštrine zvuka, brzih hip-hop prijelaza, hrabrosti u smislu izbora muzike i činjenice da kad „Baron“ vrti nemoguće je ostati ravnodušan. Sljedeći vrlo bitan uticaj ostavio je Dj Rush sa svojim bouncy hard technom, te Cristian Varela sa svojim tribal technom. Naravno techno čekić Chris Liebing ne smije izostati, te još neke legende kao Alexandar Kowalski, Carl Cox, Dave the drummer, Ben Sims, Hanson & Schrempf, Marco Bailey, Du'Art, Richie Hawtin (Plastikman)…

 NN RADIO

NN is the answer

Current track
TITLE
ARTIST

Background