Znaš li gdje ćeš ovog ljeta na vrhunsko zezanje?

Napisao na 07/06/2018

NNnights Vam donosi nekoliko preporuka gdje da idete ovog ljeta i kako da se dobro isplešete.

Donosimo informacije o najboljim evropskim festivalima i krnjavi Line up za svaki od njih, jer stvarno nema mjesta da pobrojimo sve umjetnike koji će nastupiti diljem evropskih festivalskih pozornica ovog ljeta:

 

JUNI 8-10: HER DAMIT

Mjesto: 50km od Berlina, Njemačka – Bunker Fruedenberg

Line up : Bambounou, Candy Pollard, DJ Boring, Shed, Kobosil, Shifted

Jedan od najzanimljivijih njemačkih ljetnih house i techno festivala, Her Damit je vikend festival koji se održava  u  vojničkom bunkeru u dubokom šteku i miru izvan Berlina. Ovaj festival miriše na slavnu prošlost  velikih  outdore festivala, organizatori promoviraju estetiku DIY, a posjetitelji mogu odabrati da  kampiraju na nekom finom  travnatom mjestu kad god trebaju odmor od betonskih zidova  i uzavrele rave atmosfere.

 

JUNI 14-16: SÓNAR

Lineup : Call Super, Fatima Al Qadiri, Helena Hauff, Lanark Artefax, Modeselektor

Mjesto: Barcelona, Španjolska

Sónaru treba malo uvoda. Kao jedan od najvećih i najcjenjenijih ljetnih festivala u Evropi, dobro je mjesto jer ćete tu vidjeti neke  od najboljih umjetnika elektronske glazbe i izvođača uživo, a istovremeno i izvođače kvalitetne pop muzike. Festival će ugostiti  nekoliko zanimljivih kolaborativnih live nastupa, poput DJ Stingray x Mumdance, a Sonarova veličina  također znači da će neki izvođači donijeti veće i bolje live nastupe poput Kode 9 AV showa s japanskim  redateljem animacija Kojiom Morimotom.

 

 

JUNI 27-JULI 4: LOVE INTERNATIONAL

Mjesto: Tisno, Hrvatska

Lineup: Avalon Emerson, Ben UFO, Joy Orbison, Octo Octa

Ovaj sedmičnim sada već dugogodišnji festival u Hrvatskoj ima neke od najboljih otvorenih ljetnih pozornica, uključujući i  legendarni klub Barbarella's Discotheque, te dva broda opremljena  zvučnim sistemom – koji će također  prevoziti posjetitelje na pozornicu na “udaljenom otoku”-  i posebnu plažu sa binom za ranojutarnje ambijentalne aftere. Ove  godine, postoji i nova bina koja će biti postavljena duboko u maslinik. Love International koristi punu prednost  prekrasne obale, omogućujući posjetiteljima da istraže mnoštvo različitih muzičkih vibracija.

 

JUNI 30-JULI 1: AWAKENINGS FESTIVAL

Mjesto: Spaarnwoude, Netherlands

Lineup : Charlotte de Witte, DVS1, Honey Dijon, Paula Temple, Peggy Gou, Silent Servant

Jedan od poznatijih sezonskih techno festivala, Awakenings svake godine skupi  80.000 poklonika elektronike, a  svoj line up stapaju s mješavinom techno pionira poput Jeffa Millsa i novim umjetnicima kao što je Peggy Gou. Ako  ste “techno head”, ovo će biti jedno od najboljih mjesta za vidjeti legende i nadolazeće umjetnike i izvođače.

JUNI 29-JULI 1: TERRAFORMA

Mjesto: Milan, Italy

Lineup : Nkisi, Lanark Artefax, Donato Dozzy, Batu, Powder

Uz tri dana glasne dobre muzike, radionica i predavanja, Terraforma je održivi eksperiment muzičkog festivala koji traži  povratak prirodi kako bi se “smanjila udaljenost između umjetnosti i života”. Naglašavajući ekološku dimenziju u  iskustvu festivala, Terraforma se održava u šumi izvan Milana, gdje se muzika prikazuje u prirodnoj strukturi s  instalacijama koje grade umjetnici i zanatlije.

 

JULI 4-9: FREQS OF NATURE FESTIVAL

Mjesto: Niedergörsdorf, Germany

Lineup : Antenes, Cio D’Or, Rrose, Abdulla Rashim, Matrixxman

Ako nacrtate trokut između Leipziga, Dresdena i Berlina, naći ćete Nierdergörsdorf negdje u sredini. U gradu se  odvija Freqs Of Nature, “osebujni festival umjetnosti, muzike i inženjeringa.” Dok će se eksperimentalna muzika usredotočiti na središte pažnje, na pozornici Groove biće  više muzičkih  tehno doživljaja s umjetnicima kao što su Fabio Florido, Stimming i Carlo Ruetz. Također ćete moći naći nekoliko mirnih trenutaka kako biste se  opustili dok lutate kroz  veliku izložbu umjetničkih instalacija i downtempo zonu.

 

JULI 6-8: CREEPY TEEPEE

Mjesto : Kutná Hura, Czech Republic

Lineup : Iceage, FAKA, STILL, Omni

Festival koji je uz pomoć A.M.180  stvorio sve za sve savremeno, Creepy Teepee festival je muzičko i ideološko guranje granica. S  modernom “muzikom za društvenu promjenu” i jednostavno izjavljenom svrhom “bez granica / bez spolova”, definitivno  je jedna od najjačih sezonskih politički nabijenih ponuda, a u prošlosti je imao sve, od punk bendova do hiper-moderne  elektronike.

 

JULI 6-9: FREEROTATION

Mjesto: Baskerville Hall, Wales

Lineup : Deena Abdelwahed, Erika, Hodge, Midland, Stanislav Tolkachev

Freerotation je gotovo zabranjen i ekskluzivan butik muzički festival koji se održava jednom godišnje na  veličanstvenim terenima Baskerville Hall u Walesu, koji je samo malo  južno od Birminghama. Ono što ga čini  tako teškim za prisustvovati je činjenica da ne možete samo kupiti kartu; baš kao i New York techno kamping festival  Sustain Release, morate biti pozvani na Freerotation od strane gosta koji je prisustvovao prethodnu godinu, na određeni  dan, a zatim osvojio lutriju lutrije.                                                                                                             Odanost  i ustrajnost su nagrađeni na ovom festivalu.

 

JULI 10 – 12: DU – EL – Fest

 

Mjesto : Dubrovnik , Club Revelin

Lineup: Mark Knight ,andhim,Technasia,DANCElectricPHILIPE ,Yakka,Torres,Toni Juranovic,Dj Speed,Boy.An, DJIVO

Dubrovački festival elektronske muzike smješten u jedan od najboljih evropskih klubova Revelin. Klub se nalazi u staroj jezgri grada i svojim tehničkim referencama je mjesto gdje su se mnogi svjetski izvođači osjećali bolje nego kod kuće.  Du – El Fest će i ove godine ugostiti svjetski priznate umjetnike i domaći bataljon vrhunskih selektora koji svoj posao rade veoma dobro, od jutra do sutra. Festival je rezervisan za 2000 ljudi, pa se potrudite da budete među odabranim. Prelijepo more i dubrovačka gužva će vas natjerati da se vratite na ovaj festival i naredne godine.

 

JULI 12 – 15: EXIT

Mjesto: Novi Sad, Serbia

Lineup : Aphyx, Red Axes, Tijana T, Mike Servito, DJ Tennis

Najznačajniji festival Srbije vraća se u golemu tvrđavu Petrovaradin u Novom Sadu. I dok će glavna pozornica  vidjeti različite muzičke žanrove koji se kreću od popa do reggae, No Sleep Stage će preuzeti svoj vlastiti  techno fol. Nagrađen kao “festival u sklopu festivala”, na NSS-u će se pojaviti likovi Ben Klock, DJ Tennis, Nikita Zabelin, Eric Cloutier … Exit je također je u partnerstvu s nekoliko klubova koji podržavaju festival, kao što su rimski Goa Club,  njujorški The Bunker i londonski Fabric, pa ćete moći osjetiti čari ovih svjetskih klubova.

 

 

JULY 13-15: MELT! FESTIVAL

Mjesto : Ferropolis, Germany

Lineup : The Black Madonna, Mount Kimbie, Ellen Allien, Westbam

Ako već ne znate, Melt!, to je vjerojatno  jedan od najtraženijih festivala u Njemačkoj.  Održava od 1997. godine, a svake godine privlači oko 20.000 muzike gladnih ljudi. Line up obično  predstavlja raspon stilova, a ove i godine nije drugačije: njegovi raznovrsni bukirani umjetnici, koji se kreću od Florence and the Machine to Badbadnotgood and Nina Kraviz, garancija su za stvaranje jednako raznolike gomile i energije. Ulaznice za svaku godinu brzo se prodaju, pa  brzo krenite u potragu za svojom.

 

 

 

JULI 18-23: ELECTRIC CASTLE

Mjesto: Dvorac Bánffy, u blizini Cluj-Napoca u Transilvaniji, Rumunjska

Line up : Richie Hawtin, Jackmaster, Raresh, Nastia, Pillowtalk

Nećete imati puno prilika da uživate u povijesnom dvorcu, zbog čega je Rumunjski festival Electric Castle dosta  poseban. Za  24 sata nudi kaleidoskop zvukova koji favoriziraju techn , ali i  reggae i pop ikone kao što su Damian Marley i Little Boots. Ako idete,  poslušajte prvo setove Petre Inspirescu i Raresh-a, da se malo zagrijete.

 

JULI 20-22: NATION OF GONDWANA

Mjesto : Grünefeld, Germany

Lineup : Daniel Avery, KiNK, Radio Slave, Recondite, Sven von Thülen

Nacija Gondwane, koja je započela 1995. godine, izvorno se odvijala na polju u blizini Altlandsberga sve dok nije  pronašla svoje stalno mjesto u blizini Grünefelda. Jedan od najdugovječnijih elektronskih muzičkih festivala u  Berlinu, godišnja je  zabava za oko 8.000 posjetitelja, a domaćin uvijek ima impresivan popis lokalnih i  međunarodnih selektora.

 

JULI 26-29: SUPYNES FESTIVAL

Mjesto: Tolieja, Lithuania

Lineup : The Empire Line, Silent Servant, Pletnev

Supynes festival  vraća se čarobnom  litavanskom jezeru u julu 2018.  Uz složenu liniju živih elektronskih nastupa kao što su Lake People i Empire Line, festival će također ugostiti  nastupe od priznatih DJ-a poput Stingray i Silent Servant uz snažan kontingent lokalnog talenta.

 

JULI 27-29: AUDIORIVER

Mjesto: Płock, Poland

Lineup : Lee Burridge, Rampue, Amelie Lens

Audioriver jedan je od najpouzdanijih festivala Poljske. Tri dana, između 27. i 29. jula, 38 nastupa će se  desiti na plaži na Vistuli, nekoliko sati zapadno od Varšave. Headlineri kao što su Maceo Plex, Richie Hawtin,  Amelie Lens i bezbrojni drugi će isporučiti techno banging dok će imena poput Honey Dijona, Andhima i Gorgona biti  zadužena za donošenje House groova na četiri plesna podija. Posjetitelji također mogu očekivati razumne cijene,  razgovore s umjetnicima, panele u vezi s upravljanjem muzikom i mogućnostima marketinga.

 

AVGUST 1-5: DEKMANTEL

Mjesto: Amsterdam, The Netherlands

Lineup : Call Super, Gesloten Cirkel, Pan Daijing, Karen Gwyer

Gdje početi s Dekmantelom? Lijepa, slikovita šuma Amsterdamse Bos-a svjetski poznatog okusa i izvrsno zamišljene liste umjetnika koji tu nastupaju , festival je siguran za kladiti se za fantastično iskustvo festivala uopće. Ove godine će se također udružiti s imenima kao što su EYE, Shelter i Muziekgebouw aan't  koji će predstaviti niz koncerata, projekcija i predavanja. Ako vam to nije dovoljno, također možete uhvatiti neke strašne Dekmantel afterparty zabave, poput Katharsis-a.

 

AVGUST 3-5: NACHTDIGITAL                       

Mjesto: Bungalowdorf Olganitz, Germany

Lineup : Courtesy, Blawan, Optimo, Objekt, rRoxymore

                                                                                                                                                                                    

Nachtdigital je slatkiš njemačkih festivala, ali gotovo niko ne zna za to. Održava se izvan Leipziga na Bungalowdorfu Olganitzu, na velikoj zelenoj livadi. Organizacija pada na malu posadu ljudi koji se međusobno odnose kao familija, festival se transformirao iz malog rejverskog sela na međunarodno priznatu muzičku poslasticu koja se sada okuplja na 21. izdanju. Muzika će se vrtiti od pristojne Italo-disco selekcije  Krakova Kinzo Chrome, do agresivnijih techno naastupa Bjarkija i jungle-a i ambijenta od Ben UFO-a.

AVGUST 3-5: ADRIATIC PERCEPTION

Mjesto: Kominsko ušće, Ploče, Hrvatska

Line up: Petar Dundov, Jolly Joke, Mladen Tomić, Marina Karamarko, Tom Bug

 

Festival Adriatic perception vjeruje u najbolje od elektroničke glazbe i njezinu moć ujedinjenja ljudi, ali također u ideju da svako od nas može pridonijeti očuvanju okoliša na jednostavan način i bez puno napora. S prvim korakom na predivnom mjestu rijeke Neretve,koja se spaja s Jadranskim morem percepcija se trenutno mijenja. Na ovoj ECO lokaciji sa pješčanim plažama, morem, suncem, sportskim aktivnostima i muzikom, sve je savršeno spojeno i izmiješano, omogućujući vam dva dana i dvije noći fantastične i nezaboravne zabave.

 

AVGUST 9 – 12 FRESH WAVE FESTIVAL

Mjesto: Banjaluka, tvrđava Kastel, Bosna i Hercegovina

Line up : Boris Brejcha, Monika Kruse, Deborah De Luca, Julian Jeweil, Siniša Tamamović, Joma Maja

U svom sedmom izdanju najbolji bosanskohercegovački festival Fresh Wave će se po prvi put predstaviti temom festivala – univerzumom, uz slogan “Embrace The Space” uz sve elemente popratne produkcije, koji aludiraju na sve one detalje koji su dio opšte kulture, a podsjećaju na svemir i eventualni život izvan planete Zemlje.

 

AVGUST 8-15: SZIGET

Mjesto: Budimpešta, Mađarska

Line up : Arctic Monkeys, Raresh, Dense & Pika

Sa 25 godina, Budimpeštanski festival Sziget  jedan je od najstarijih i najvećih alternativnih muzičkih festivala u evropi. Od rock headlinera poput Arctic Monkeysa do minimalističkih odabira Raresha i techno setova Dave Clarke-a, to je raspon koji svakako ima nešto za svakoga. Iako to može nalikovati evropskom plamenom čovjeku sa svojom pozornošću na politiku “ljubavne revolucije”, to je cjelina vlastitog izraza ovog festivala. Festival koji je krajem devedesetih nadahnuo novosadsku ekipu da potraže “izlaz”.

 

AVGUST 10-12: DT CAMP

Mjesto : Vilnius, Litvania

Lineup : Das Ding, Ernestas Sadau, Identified Patient, Marsman

U prošlosti, DT Camp je opisan kao “udaljeni rave u litvanskim šumama”. Odvija se u divljem području sa valovitim brežuljcima i gustom šumom. Ali postoji jedan uslov: DT Camp je festival koji samo poziva. Morate se registrirati putem interneta putem Digital Tsunami da biste primili pozivnicu. Postava je poznata i ima teški talas dobre industrijske muzike.

 


Komentari
Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


NN RADIO

NN is the answer

Current track
TITLE
ARTIST

Background